نشخوار فکری و وسواس فکری در مطالعه

نشخوار فکری و وسواس فکری در مطالعه آیا تابهحال شده است که ذهن شما از افکار آزاردهندهای که مدام تکرار میشوند، پر شود؟ به این حالت آزاردهنده، نشخوار فکری میگویند. درواقع نشخوار فکری به معنای اندیشیدن مداوم به یک سری افکار تکراری و اغلب ناراحتکننده و آزاردهنده است. عادت به آن نیز میتواند برای سلامت روان ما خطرناک باشد. تشدید یا طولانی شدن افسردگی، مختل کردن توانایی درک صحیح احساسات و انزوا و گوشهگیری، از عوارضی هستند که این مسئله بر سلامت روان ما میگذارد. در ادامه، به تعدادی از روشهایی که میتوانید برای رهایی از این افکار مخرب و آزاردهنده امتحان کنید، اشاره میکنیم. اما ما در اینجا از تاثیرات نشخوار فکر بر مطالعه صحبت می کنیم
آنچه خواهید خواند
Toggleتعریف نشخوار فکری چیست؟
اگر چه درک تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری، نیاز به تخصص دارد، اما آگاهی درباره تعریف و ویژگیهای هر یک از این پدیدهها، میتواند مفید باشد. ruminate از تکرار افکار در ذهن ایجاد میگردد؛ بدون آن که فرد، توانایی توقف این گونه افکار را داشته باشد. این افکار دنباله دار، عموما درباره اتفاقات گذشته هستند.
البته گاهی شخص، درباره رخدادهایی که هنوز اتفاق نیفتادهاند، دچار نشخوار فکری و نگرانی میگردد. همچنین ممکن است شدت افکار مزاحم چنان شدید شود که شخص، آنها را با صدای بلند بیان کند. در حالت کلی، معمولا موضوع این افکار یا احساسات، تجربیات مربوط به شکست یا نفرت از خود خواهد بود؛ که باعث ناراحتی شخص خواهد شد.
علت و ریشه نشخوار فکری چیست؟
شاید بتوان یکی از فاکتورهای تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری را در علت و ریشه آنها دانست. اینکه چرا افراد به ruminate مبتلا میشوند، به دلایل مختلفی مربوط است. بسیاری از ما، درباره برخی وقایع یا اتفاقات، حساسیت و وسواس بیشتری نسبت به دیگران داریم. برای مثال، ممکن است در پذیرش یا درک یک موقعیت خاص، سختتر از دیگران واکنش نشان دهیم. حتی گاهی برای درک یک مساله یا اشتباه، به جای قبول آن، مرتب آن را تکرار میکنیم؛ این مساله میتواند باعث ruminate گردد.
مطالعه پیشنهادی: بهترین تکنیک جلوگیر از وسواس مطالعاتی نشخوار فکری و وسواس فکری در مطالعه
برخی از مهمترین عواملی که بر ابتلا به ruminate تاثیر میگذارند، به قرار زیر هستند که تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری، عمدتا به شدت آنها مربوط است:
- عزت نفس پایین
- کمال گرایی
- عوامل استرسزای بیرونی
- سابقه تروما یا تجربیات نامطلوب
- عدم کنترل حساب شده بر یک موقعیت
- تمایل به تفکر و تحلیل بیش از حد شرایط
انواع نشخوار فکری
نشخوار فکری در دو شکل اصلی مشاهده میشود:
- نشخوار فکری تأملی: در این حالت، فرد با هدف یافتن راهحل یا درک بهتر مشکلات به مرور و بازاندیشی درباره اتفاقات گذشته میپردازد. این نوع نشخوار فکری اگرچه ممکن است در ابتدا مفید به نظر برسد، اما در صورتی که فرد نتواند به یک نتیجه مثبت یا راهحل دست یابد، میتواند منجر به احساس ناتوانی و افسردگی شود.
- نشخوار فکری نشانهای: این نوع نشخوار فکری بیشتر بر علائم و پیامدهای مشکلات فرد تمرکز دارد، به جای یافتن راهحل. فرد به طور مداوم درباره احساسات منفی، شکستها و ناامیدیهای خود فکر میکند و توانایی خارج شدن از این حلقه فکری را ندارد.
تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری در چیست؟
هنگامی که صحبت از تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری میشود، باید همه جنبهها را در نظر گرفت. با این حال، این دو پدیده و مشکل سلامت روان، از نظر علائم، شباهتهای زیادی دارند. از مهمترین نشانههای ruminate و OCD، میتوان موارد زیر را نام برد:
- تفکر بیش از حد
- احساس اضطراب و پریشانی
- رفتارهای تکراری
- افکار و احساسات منفی مکرر
فردی که به ruminate مبتلا است، همواره جزئیات مربوط به یک رویداد یا اتفاق را مرور میکند؛ زیرا میخواهد نسبت به آن موقعیت یا مشکل، بینش بهتری پیدا کند. در افراد مبتلا به اختلال وسواس فکری اجباری نیز، این حالت وجود دارد. به طوری که شخص، همواره اقدامات تکراری مانند شستن دستها، چک کردن تنظیمات یک دستگاه، یا بررسی قفل بودن درها را، برای اطمینان بیشتر، انجام میدهد. اما تفاوت نشخوار فکری و وسواس فکری به شدت این علائم بستگی دارد. در واقع، فکر کردن بیش از حد، میتواند با کمک برخی اقدامات و مراقبتها کنترل شود؛ اما وسواس فکری، حالت افراطی داشته و نیاز به درمانهای تخصصی خواهد داشت.
وسواس فکری
انواع مختلفی دارد که ریشه اصلی آنها ضعف اعتماد به نفس و عدم خودباوری و استرس و اضطراب ناشی از آن است که به شکل یک لوپ وسواس را بازتولید میکنند. <strong>در درس خواندن یا حساسیت مطالعاتی نوعی وسواس است که از مشکلات تحصیلی نوجوانان بوده و باعث اختلال در روند تحصیل و زندگی شخصیشان میشود. دانش آموزان مبتلا به وسواس مطالعه، ساعتها روی مطلبی مکث میکنند، بارها آن را میخوانند و باز هم احساس میکنند مطالب را فراموش کردهاند. در واقع وسواس ناشی از استرس فراموشی یا حجم بالای درسها است، اغلب دانشآموزان، برای یک بار هم که شده این نواع وسواس را تجربه کردهاند.
اما وسواس مطالعه نهتنها باعث بهتر شدن نتایج درسی شما نمیشود، بلکه زمان زیادی از شما میگیرد و فراموشی مطالب را در پی دارد. وسواس در درس خواندن میتواند ناشی از ترس از شکست در کودکان باشد که باعث میشود با کوچکترین نتیجه ضعیفی ناامید شوید و استرس شدیدی بگیرید. دانشآموزان کمالگرا فکر میکنند(از این رو بهتون پیشنهاد می کنم مقاله مقابله باکمال گرایی رو مطالعه کنید) باید در تمام درسها نمرات کامل بگیرند، به تمام سوالها جواب دهند و با کوچکترین نقصی احساس ناکارآمدی میکنند.
تفاوت نشخوار فکری با وسواس
نشخوار فکری و وسواس شباهتهایی دارند، اما از جنبههای مهمی با یکدیگر متفاوت هستند:
ویژگی | نشخوارفکری (Rumination) | وسواس فکری (Obsessions) |
---|---|---|
ماهیت افکار | تمرکز بر گذشته یا احساسات منفی (مانند پشیمانی یا شکست) | افکار ناخواسته و تکراری درباره موضوعات خاص |
هدف | بررسی یا تحلیل افراطی یک موضوع بدون رسیدن به راهحل | اجبار برای کاهش اضطراب از طریق رفتارهای اجباری |
رفتار اجباری | رفتار اجباری ندارد و فقط در ذهن باقی می ماند | معمولاً با رفتارهای اجباری (مانند شستشو یا چک کردن) همراه است |
تمرکز زمانی | مرتبط با گذشته یا احساسات منفی | مرتبط با ترسها یا نگرانیهای زمان حال و آینده |
تأثیر بر زندگی | افزایش احساس درماندگی و افسردگی | افزایش اضطراب و نیاز به انجام رفتارهای اجباری |
چطور میتوانم به خودم کمک کنم؟
- در اینجا به مواردی اشاره می شود که برای افراد دیگر با اختلال وسواس فکری عملی موثر بوده و میتواند به شما نیز کمک کند.
- به یاد داشته باشید – که شما مقصر نیستید و در حال ابتلا به «جنون» نیز نمی باشید.
- خود را در معرض افکار آزار دهنده ی خود قرار دهید. این پیشنهاد ممکن است عجیب به نظر برسد ولی در واقع یک راه حل برای کنترل بیشتر این افکار می باشد. می توانید افکار خود را ضبط کرده و دوباره به آنها گوش دهید و یا آنها را بنویسید و مجددا بخوانید. این کار را به طور منظم و به مدت نیم ساعت در روز انجام دهید تا اینکه اضطراب شما کاهش یابد.
- در مقابل رفتار اجباری مقاومت كنيد، نه افكار وسواسي.
- برای كاهش اضطراب خود الكل یا مواد مخدر استفاده نكنيد.
- نشخوار فکری و وسواس فکری در مطالعه
روشهای درمان نشخوار فکری
نشخوارفکری قابل درمان است و می توان از روان درمانی، دارو درمانی و تکنیکهای مدیریت استرس برای مقابله با آن استفاده کرد.
۱. روان درمانی
الف) درمان شناختی-رفتاری (CBT)
- CBT یکی از مؤثرترین روشهای درمان نشخوار فکری است. این درمان به فرد کمک می کند تا الگوهای فکری منفی را شناسایی و تغییر دهد.
- بازسازی شناختی: در این تکنیک، فرد یاد می گیرد که افکار غیر منطقی خود را به چالش بکشد و جایگزین افکار مثبت کند.
ب) درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT)
- این روش به فرد کمک می کند تا افکار نشخوار گونه را بپذیرد و به جای مبارزه با آنها، بر ارزشها و اهداف خود تمرکز کند.
ج) درمان مبتنی بر ذهن آگاهی
- ذهن آگاهی به فرد کمک می کند تا در لحظه حال حضور داشته باشد و از غرق شدن در افکار منفی جلوگیری کند.
نشخوار فکری و وسواس فکری در مطالعه در نظر داشته باشید در روند درمان باید صبور بود و انتظار نداشته باشیم یک شبه همه چیز تغییر کند
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.